× Komputery, ciekawe gadżety, telefony, internet, sieci komputerowe, programy i języki programowania. Do dyskusji na te i im pochodne tematy zapraszamy w tym właśnie miejscu.

Pytanie Pomożesz przetłumaczyć programy dla niewidomych?

2013/12/11 11:03 #1 przez Jarek Czekalski
Dostałem niedawno maila od Josa Lemmensa z prośbą o wykonanie tłumaczenia 2 programów, które służą m.in. osobom niewidomym. Pisze on programy bezpłatnie i udostępnia je w Linuxie, np. w Ubuntu. Aktualna prośba dotyczy 2 programów, w każdym z nich do przetłumaczenia jest około 50 komunikatów.

Tłumaczenia dokonuje się w bardzo wygodny sposób, poprzez formularz na stronie internetowej.
Strona Josa
strona tłumaczenia daisy-playera - cd player
strona tłumaczenia ebook-speakera - czytacz (na głos) dokumentów w wielu formatach, m.in. pdf

Z góry dziękuję w imieniu Josa za zainteresowanie.

Ja nie podjąłem się tłumaczenia, gdyż służę oprogramowaniu w inny sposób, głównie poprawiając błędy w kodzie programów, czy w inny sposób pracując bliżej samego kodu programu. Na przykład udostępniłem znany z Linuxa program Emacspeak na Windowsie. Może znajdzie się ktoś, kto niekoniecznie ma wiedzę programistyczną, ale zna język angielski i chciałby wykorzystać swoje zdolności dla dobra ogólnego?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2013/12/11 12:39 - 2013/12/11 12:41 #2 przez Patryk Doering
Fajnie, że przesłałeś informację o tej inicjatywie. Jeśli znasz więcej przydatnych nam :) programów daj znać.

Tłumacz faktycznie przyjemny. Troszeczkę się zapędziłem... i Daisy-player jest już przetłumaczony. Polska wersja językowa będzie dostępna w kolejnym wydaniu DP.

Pozostał jeszcze jeden program.

Pozdrawiam słonecznie
Patryk Doering

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: Patryk Doering

Filmy o NVDA

Pokaż wszystkie filmy